|
BlogHieronder vind je de laatst geplaatste blogs van deze speler. Je kunt op de blog pagina reacties plaatsen.
|
Monopoly |
Iedereen heeft wel eens van het wereldberoemde spel 'Monopoly' gehoord.
De bedoeling van dit spel is om zoveel mogelijk bezittingen te kopen, en daar geld door te verdienen. Degene die als zich het langste staande houdt, wint het spel. Korte uitleg: Door bezittingen van dezelfde kleur (bruin, licht blauw, roze, oranje, rood, geel, groen, donker blauw) te kopen, krijg je uiteindelijk een straat. Als je een straat hebt, kan je huizen bouwen, en uiteindelijk ook een hotel (meest waardevol). Wanneer er iemand op jouw gekochte vakje komt, moet diegene jouw het bedrag betalen wat er op het kaartje staat. Wanneer iemand zijn huur niet meer kan betalen en geen van zijn bezittingen meer op hypotheek kan zetten, is diegene failliet, en krijgt de verkoper alle kaartjes van degene die failliet is. De laatste die overblijft, wint het spel! (Dit was even heel kort, omdat iedereen al weet hoe het spel werkt). Naast de basisregels, zijn er bij de verschillende edities van Monopoly, andere (extra) regels. Zo heb je bij de Disney editie bijvoorbeeld een gouden Tinkerbell. Deze pion mag elke keer als er dubbel wordt gegooid een vakje (waar betaald moet worden, dus niet op kans, de gevangenis ect.) naar voren. Wanneer er een speler op een vakje komt waar Tinkerbell ook opstaat, krijg je het kaartje gratis, of wordt de huur betaald als het kaartje al verkocht is. Een aantal verschillende versies van Monopoly: - 3D New York edition - Alaska edition - Alice in Wonderland Collector's edition - Candy-opoly - Disney edition - Gold edition - Harry Potter edition - M&M's Collector's edition - Marvel Comics Collector's edition - My Disney Villains Collector's edition - Night Sky edition - Pokémon Collector's edition - Snowman-opoly - Zoo-opoly Een lijst met alle edities: http://monopoly.wikia.com/wiki/List_of_Monopoly_Games_(Board) We gaan even terug naar het jaar 1904, het jaar dat Elizabeth Magie Patent aanvroeg op het spel 'The Landlord's Game (Het Spel van de Huisbaas)'. Dit vroeg ze aan het spelletjes bedrijf Parker Brothers, die het spel afwezen.
Later, in 1934, kwam de man Charles B. Darrow (een werkeloze Amerikaan) ook bij Parker Brothers aanzetten met het spel dat wij nu als Monopoly kennen. Ook hij gebruikte 'The Landlord's Game' als voorbeeld. De pionnen waren van de armband van zijn vrouw (zoals de strijkijzer en het vingerhoedje, die wij nu nog steeds zien in het originele spel). Parker Brothers weigerde dit ook, maar Charles gaf niet op. In het zelfde jaar liet hij bij een warenhuis in Philadelphia 5000 exemplaren drukken van zijn spel. Deze waren zo snel verkocht, dat Parker Brothers toch interesse toonde. Binnen een jaar waren al meer dan een miljoen exemplaren verkocht in de VS, maar daar bleef het niet bij. De Britse spelletjesfabrikant Waddingtons werd ook enthousiast, waardoor monopoly ook in Engeland verkrijgbaar werd. Inmiddels is Monopoly de hele wereld overgegaan en is het spel nu in 26 talen verkrijgbaar! Parker Bros (afkorting) was een Amerikaanse speelgoed en bordspellen producent, die onder andere Riks, Cluedo en Monopoly ofc hebben geproduceerd.
In 1991 werd Parkers Bros door Hasbro overgenomen. De kaartjes van de Nederlandse versie, de kleur van het woord is ook de kleur van het vakje op het bord. Achter de '~' staat de stad.
Nederlandse versie: Dorpsstraat ~ Ons Dorp Brink ~ Ons Dorp Steenstraat ~ Arnhem Ketelstraat ~ Arnhem Velperplein ~ Arnhem Barteljorisstraat ~ Haarlem Zijlweg ~ Haarlem Houtstraat ~ Haarlem Neude ~ Utrecht Biltstraat ~ Utrecht Vreeburg ~ Utrecht A Kerkhof ~ Groningen Grote Markt ~ Groningen Heerestraat ~ Groningen Spui ~ 's-Gravenhage Plein ~ 's-Gravenhage Lange Poten ~ 's-Gravenhage Hofplein ~ Rotterdam Blaak ~ Rotterdam Coolsingel ~ Rotterdam Leidsestraat ~ Amsterdam Kalverstaat ~ Amsterdam Extra vakjes: Station zuid Station west Station noord Station oost Kans Algemeen fonds Start Gevangenis Vrij parkeren Naar de gevangenis Elektriciteitsbedrijf Waterleiding Inkomstenbelasting Extra belasting *Informatie wikipedia* |